• Svenska
    • Norskt Bokmål
    • Engelska

Viktvalsguiden

Man väljer inte täcke efter kroppsvikt, längd eller ålder, det är behovet som styr. Ibland behöver man gå upp i vikt för att få de önskade effekterna, så väljer du mellan två vikter så välj det tyngre.

Somna® Blanket

4 kg Kedjetäcke®
Gillar du känslan av att känna täcket mot dig, inte för lätta och fluffiga täcken, men ändå inte vill ha så tungt täcke så väljer du 4 kg. Detta gäller även för dig med behov av ökad kroppsmedvetenhet men inte klarar av så mycket tyngd av olika anledningar. Du har inte så grava besvär om du väljer detta täcke.

6 kg Kedjetäcke®
Har du just svårt med insomningen men för övrigt sover bra eller om du vaknar upp många gånger på natten så väljer du mellan 6-10 kg. Tänka på att 6 kg täcket har en tunnare länk vilket inte ger en lika stark taktil känsla som ett Kedjetäcke® 8 kg och vikter över det. 4-6 kg räknas till de lättare täckena.

8 kg Kedjetäcke®
Vårt 8 kg täcke kan du alltid utgå från om du är osäker, det är den vanligaste vikten. När du har svårt med insomningen men för övrigt sover bra eller om du vaknar upp många gånger på natten så väljer du mellan 6-10 kg. Tänk på att underlaget tar mycket av vikten.

10 kg Kedjetäcke®
Du som har ett behov av mer stimuli för effekt väljer ett tyngre täcke. De med hög anspänning och mycket ångest har svårare med sinnesstimuleringen och kan behöva 10-14 kg täcke.

12 kg Kedjetäcke®
Du kan gå upp till 12 kg om du redan provat 10 kg och märkt att det inte räcker. Det kan också vara bra att använda om du behöver snabb effekt under en kort period. Detta täcke väljer du om du vet med dig att du behöver mycket tyngd och stimuli. Om man är utåtagerande kan det vara skönt med extra tyngd.

14 kg Kedjetäcke®
Detta är vårt tyngsta täcke och det kan användas i samma syfte som du ser under 12 kg. Man sover mer stilla under 12-14 kg så det är viktigt att ha en bra madrass om du har besvär med rygg.

Kedjetäcke® Sensitive
Detta täcke finns i sammanviker som Kedjetäcket (vikterna 4, 6, 8, 10, 12 och 14 kg). Om du vill ha ett varmare och mjukare täcke så använder du detta. Det har samma egenskaper med en vadderad sida och en kedjesida men täcket har en dubbel vaddering. Följ viktvalsguiden för det klassiska kedjetäcket.

Kedjetäcke® Junior
Vårt barntäcke finns i två vikter, 3 kg och 4 kg. Dessa används till barn som sover i spjälsäng och har ett mindre täcke i sängen. Här börjar man ofta med det lättaste och byter upp till tyngre om man märker att effekt uteblir.