• Svenska
    • Norskt Bokmål
    • Engelska

Vanliga frågor och svar

Hur får jag ett täcke förskrivet till mig?

Kontakta din vård- eller hälsocentral alternativt kontakta 1177 per telefon eller via www.1177.se för att komma i kontakt med en arbetsterapeut. Arbetsterapeuten gör en bedömning och kan hjälpa dig vidare med en eventuell förskrivning av ett Kedjetäcke som ett hjälpmedel.

 

Vilken vikt på täcke ska jag välja?

En vägledning i valet av vikt kan du få med hjälp av vår Viktvalsguide. Viktvalsguiden hittar du här. En enkel regel att gå efter är att desto större problem du har, desto mer vikt behöver du. Är du ändå osäker på vilken vikt som är rätt för just dig är du alltid välkommen att kontakta våra produktspecialister. Kontaktuppgifter till dem hittar du under ”kontakta oss”.

 

Varför är det kedjor i täcket?

Kedjorna är det som utgör tyngden i våra täcken. Kedjorna är smidiga och följsamma vilket ger en omslutande och behaglig känsla.

 

Varför har täcket två olika sidor? Vilken ska jag använda?

Täcket har två sidor för att du ska kunna välja vilken sida du vill ha mot dig. Antingen den vadderade mjuka sidan eller kedjesidan där kedjorna ger taktil stimulans. Du känner enkelt igen kedjesidan av täcket då denna sida är markerad med ett mönster av halvmånar. Den mjukare sidan är vit och har inte något mönster.

 

Blir inte täcket varmt pga kedjorna?

Nej kedjorna alstrar ingen värme i sig. Kedjetäckets isolationsförmåga (dvs hur varmt det är) har testats och jämförts med standardtäcken på marknaden. och testerna visar att Kedjetäcke® räknas som ett svalt täcke. Önskar du mer värme, använder du ett vanligt täcke ovanpå. Kedjetäcke® Sensitive motsvarar ett medelvarm täcke.

 

Vilket mått har täcket?

Kedjetäcke® finns i 150×200 cm samt 140×200 cm. Detta för att standardmåtten på täcken är olika i olika länder. I Sverige är standardmåttet 150×200 cm, i Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Frankrike är standardmåtten 140×200 cm. Välj den storlek som är standard i ditt land.

 

Vilket material är täcket gjort av?

Våra täcken är tillverkade i Trevira CS vilket är ett flamsäkert material som motsvarar de krav som oftast ställs av sjuk- och hälsovården. Vadderingen är 100% polyester och kedjorna är stålkedjor. Alla våra täcken är Oeko-tex certifierade enligt högsta klassen (I).

 

Vilken färg är kedjetäcket i?

Våra Kedjetäcken är vita och har på ena sidan ett mönster av månar. Detta för att enkelt se vilken sida som är kedjesidan av täcket.

 

Vad är kedjorna gjorda av?

Kedjorna är gjorda i galvaniserat stål. Galvanisering är en zinkbeläggning som förhindrar rost.

 

Kan jag använda mitt vanliga påslakan?

Ja, du kan använda ditt vanliga påslakan. För smidigare hantering rekommenderar vi vårt anpassade påslakan som har dragkedjor på tre sidor. Då kan du enkelt öppna upp påslakanet, lägga i/på täcket, lägga över andra delen av påslakanet och dra igen dragkedjorna.

 

Finns det några farliga kemikalier i täcket?

Alla våra täcken och filtar är Oeko-tex class I-certifierade, vilket är den högsta klassificeringen. Certifieringen innebär att täckena är testade för ämnen som kan vara skadliga för människor. Dels tittar man på ämnen som är förbjudna enligt lag men också ämnen som vetenskapligt bevisats eller misstänkts vara hälsovådliga. Produkterna genomgår tester hos oberoende testinstitut för att säkerställa att kraven uppfylls.

 

Kan jag som nickelallergiker använda täcket?

Ja det kan du. Genom vår Oeko-tex class I-certifiering har täcket testats för flertalet ämnen.

 

Jag har pacemaker kan jag använda ett kedjetäcke?

Stålkedjorna i täcket har enbart magnetiska egenskaper, vilka inte påverkar funktionen hos en pacemaker. Kedjorna är inte en magnet och genererar inte heller något magnetfält.

Magneter och magnetfält, skulle kunna störa funktionen av komponenterna i en pacemaker. Vid frågor som rör magneters och magnetfälts påverkan, ombeds bäraren av denna att kontakta sitt pacemakerföretag.

Magnetiska egenskaper och egenskaperna hos en magnet är inte desamma. Magnetiska material attraheras av magneter. Det kan man se genom att anbringa en magnet intill täcket, på samma sätt som på en kylskåpsdörr (av metall) eller andra magnetiska material i omgivningen – produkter som är gjorda av magnetiska material, men som inte är magneter.

Vi rekommenderar ändå att användaren rådgör med sin läkare före användning.

 

Jag är gravid, kan jag ändå använda mitt kedjetäcke?

Ja, det finns inga risker med att använda täcket som gravid.

 

Kan barn använda Kedjetäcke®?

Ja, vårt Kedjetäcke® Junior är speciellt framtaget för barn. Till barn under 2 år rekommenderar vi dock att rådgöra med våra produktspecialister.

 

Varför har kedjetäcket en dragkedja?

För att du enkelt skall kunna dela på Kedjetäcket vid tvätt och därigenom kunna tvätta i en vanlig hushållsmaskin.

 

Kan jag tvätta täcket i vanlig tvättmaskin? / Ska jag ta ut kedjorna vid tvätt?

Tvätta täcket i 60°, skonsamt tvättprogram. Täcket ska alltid tvättas i sin tvättpåse. Kedjorna sitter fast i täcket och behöver inte tas loss. Täcken från 8 kg och över ska delas i två delar före tvätt om du tvättar i en vanlig hushållsmaskin.

 

Hur ska jag torka täcket?

Häng upp täcket efter tvätt för torkning. Det torkar mycket snabbt. Täcket går ej att torktumla.

 

Vad är det för garantitid?

2 år. Förutsatt att tvätt- och skötselråd följts.

 

Vad kostar era produkter?

Du hittar priset för våra produkter under respektive produkt i vår e-handel. Priset styrs av vilken storlek och/eller vikt du väljer.

 

Vilka betalningsalternativ har ni?

Vi använder oss av Klarna som betallösning.

 

Hur lång leveranstid har ni?

Våra produkter levereras oftast inom 2–5 arbetsdagar.

 

Hur fungerar det med retur och byte?

Alla våra produkter har 21 dagars full retur och bytesrätt. För att returnera en produkt fyller du i vårt returformulär som du hittar på somna.se, eller här. Vid retur/byte av kedjetäcke ska den skyddande plomberingen ej vara bruten. Paketera produkten väl samt klistra på den medföljande retursedeln. Lämna in paketet på ditt närmsta postombud. När vi mottagit din retur meddelar vi dig samt gör en återbetalning.
Vid byte gör du sedan ett nytt köp av önskad produkt i webbshoppen.

 

Hur ska jag börja använda mitt kedjetäcke? Kan jag sova med Kedjetäcket hela natten?

Det är individuellt, en del väljer att sova hela natten med det direkt och andra behöver vänja sig vid tyngden genom att ha det några timmar i taget och sedan öka användningen successivt.

 

Finns det några dokumenterade biverkningar med kedjetäcke?

-Nej, kedjetäcket ger inga biverkningar, och kan därför vara ett bra alternativ till sömnmedicin.