• sv
    • en
    • de
    • nb
    • fr

Så här funkar våra tyngdprodukter

Våra produkter bygger på vår egen patenterade lösning med insydda kedjor i längsgående kanaler, som formar täcke, filt och väst tätt intill kroppen och ger ett behagligt omslutande tryck. Produkterna hjälper kroppen att själv slappna av och komma till ro genom yttre stimulans.

Tyngden, trycket och den omslutande effekten i våra produkter är viktiga komponenter för att slappna av och komma till ro. Den ger en omslutande känsla, ungefär som en kram, vilket i sin tur skapar trygghet och lugn.

Den behagliga tyngden, trycket och omslutande effekten frisätter en rad kroppsegna hormoner som verkar ångestdämpande och lugnande för både blodtryck och puls. När du får en bättre kroppsuppfattning av tyngden och spänningsnivån minskar i kroppen så får du en bättre andning och ett ökat lugn. Effekten blir att du kan slappna av, komma ner i varv och får bättre kvalitet på din sömn.

 

Vanliga frågor och svar

Intresserad av forskning och vetenskapliga studier? Läs mer

Hur används våra produkter?

Tyngdtäcken och tyngdfiltar

Våra täcken och våra filtar har en 2 i 1-funktion, en kedjesida och en vadderad sida. Vilken sida du väljer att vända mot kroppen är individuellt. Med kedjorna vända mot kroppen får du en större taktil stimulering. Den mer kännbara beröringen från täcket har i vissa fall en mer lugnande effekt. Man får prova sig fram till vilken sida som känns bäst. Att lägga täcket eller filten över axlarna och låta det forma sig efter kroppen ger ett skönt lugn när man vilar under dagen. Den smidiga storleken gör även att du kan vika täcket/filten dubbel om du önskar mer vikt någonstans på kroppen. Kedjetäcket är tillverkat för att vara så svalt som möjligt. Önskas mer värme, går det bra att kombinera med ett vanligt täcke.

Tyngdväst

Med västens hjälp får du samma lugnande och fokuserande effekt, i en bärbar form, som våra täcken och filtar. Västen ska användas så nära kroppen som möjligt och kan med fördel användas med en tröja eller jacka utanpå. För smidighet och för att bevara rörlighet är inga kedjor placerade över axlar och skulderblad. Den omslutande effekten anpassas genom att justera remmarna runt kroppen. Västen och den avtagbara tyngdkragen kan användas ihop eller var för sig.

Tyngdkrage

Somna® Tyngdkrage är en dagprodukt som hjälper till att sänka spänning i kropp och axlar. Den är ergonomiskt utformad för att ge ett jämnt och stabilt tryck. Genom att gå ut över bröstet och ner mellan skulderbladen applicerar den tryck på muskulaturen och man får en skön omslutande känsla. Den går att använda både vid stillasittande aktivitet och i rörelse. Kragen bidrar till en bättre hållning, vilket främjar cirkulationen och balansen i kroppen.

Somna® Comforter

Vem får hjälp av våra produkter?

Våra tyngdprodukter är uppskattade hjälpmedel som förskrivs till personer med kognitiva nedsättningar för att underlätta vardagen. Tyngden, trycket och den omslutande effekten bidrar till en ökad kroppsuppfattning och upplevs lugnande. Den behagliga tyngden och trycket frisätter en rad kroppsegna hormoner som verkar ångestdämpande och lugnande för både blodtryck och puls. När du får en ökad kroppsmedvetenhet minskar spänningsnivån i kroppen vilket ger en bättre andning och ett ökat lugn.

VANLIGA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN TYNGDTÄCKE/FILT

Sömnproblem
Oro dag- och nattetid
Demens
Ångest
Motorisk oro
Anorexi/Bulimi
Autismspektrumtillstånd
ADHD
Psykos
Psykisk ohälsa
Förvärvad hjärnskada
Neurolog. sjukdomar

Vanliga användningsområden tyngdväst

Oro
Demens
Koncentrationsproblem
Motorisk oro
MS
ADHD
Anorexi/Bulimi
Autismspektrumtillstånd

Vanliga användningsområden tyngdkrage

Neuropsykiatriska diag.
Psykisk ohälsa
Demens
Förvärvad hjärnskada
Neurol. sjukdomar
Oro och ångest