• Svenska
    • Norskt Bokmål
    • Engelska

Omdöme från en av Danmarks mest välkända sjukgymnaster, Lisbeth Nielsen

28 september, 2017

Texten är fritt översatt från danska. Originalet finns på www.ffvu.dk under Anbefalede Redskaber – Rekommenderade Verktyg.

Det som omedelbart fångade vårt intresse med Kedjetäcket® var att kedjorna är fästa på båda sidorna av parallella kanaler. Det finns ingenting som rör sig och det är lätt att placera täcket.

Kedjorna är dessutom så flexibla att de lägger sig intill kroppen utan att man behöva skaka och ruska något på plats som vi är vana vid från andra kuddar och täcken.
En annan fördel är att det är möjligt att välja mellan många olika viktstorlekar – från ett ganska lätt täcke – till så tungt som man vill.

En tredje fördel är att täcket även finns i barnstorlek – även det kan fås i den vikt utöver standardsortimentet som man önskar. Detta ger ännu fler möjligheter för användning. Kedjetäcket® kommer i en snygg och praktisk väska som det bara är att svänga över axeln och bära. Och slutligen, Kedjetäcket® har den enorma fördelen att det kan tvättas i en vanlig tvättmaskin på 60 grader (så länge tvättmaskinen klarar av vikten).

På ena sidan av täcket ligger kedjorna strax under tyget och ger en större taktil stimulering än täckets andra sida där kedjorna täcks av ett en stoppning under tyget. Vilken sida du väljer att använda mot kroppen beror på intensiteten av taktil stimulering som är önskvärd.

Vi har haft möjlighet att testa två stora Kedjetäcken med en vikt på  5,3 respektive 8,2 kg, samt ett barntäcke med en vikt på 3,4 kg – och vi är begeistrade över detta nya redskap! Vi har ännu inte träffat någon inom sjukgymnastiken som inte har haft en underbar upplevelse med täcket. Däremot har vi sett flera gånger att de som tidigare inte kunnat tillgodogöra sig den proprioceptiva stimuleringen från Bolltäcket kan ta emot denna stimulering från Kedjetäcket®.

Hos oss används Kedjetäcket® i många olika situationer;
– För avkoppling efter fysisk träning där Kedjetäcket® omedelbart samlar och definierar känslan av kroppen, gör att lugnet sprider sig i kroppen och musklerna slappnar av.
– För proprioceptiv förberedelse av kroppen inför massage, manuell stretching eller fysisk träning. Vi har sett stela muskler hos spastiker ge efter inför Kedjetäckets® tätt omslutande vikt och efter ca 10 minuter tolerera beröring, massage och stretching. Dessutom har vi även sett synliga effekter på efterföljande koordination av rörelsemönster.
– Generellt tänker vi oss mycket proprioceptiv stimulans för de människor som tillbringar majoriteten av sina vakna liv i rullstol och inte får tillräckligt med stimulans naturligt.

Vi kan varmt rekommendera Kedjetäcket® som ett redskap vid behandling av människor inom vår målgrupp.

Läs hela artikeln här